Seminare și Conferințe

Seminare şi Conferinţe reprezintă unul dintre departamentele principale în ELSA. Principalele obiective sunt informarea studenţilor în privinţa diferitelor aspecte sociale, legale şi economice şi a altor probleme de interes larg. Activităţile prin care departamentul contribuie la educaţia tinerilor jurişti constau în: seminare, conferinţe, şcoli de vară şi vizite de studiu, desfăşurate la nivel local, naţional sau internaţional.

Proiecte:

International Focus Programme (IFP)

– program implementat la nivel internaţional în 1994, potrivit căruia toate grupurile locale şi naţionale ELSA organizează evenimente pe un subiect juridic anume, ales periodic de Consiliul Internaţional pe o perioadă de trei ani. În intervalul 2013-2016 s-a ales ca temă Media Law. Evenimentul va fi organizat și în acest an în colaborare cu departamentul Activităţi Academice, sub forma unui concurs de eseuri adresat studenţilor la Drept, urmat de o conferinţă ce va aborda o temă din domeniul Media Law, în cadrul căreia vor fi şi premiate cele mai bune eseuri.

Conferinţa Naţională „Justiţia în România”

presupune o analiză incisivă a tuturor modificărilor apărute în legislaţie, precum şi a problemelor care par a nu-şi găsi o rezolvare imediată. Această conferinţă îşi propune să aducă la aceeaşi masă de discuţii specialişti din toate domeniile vitale ale vieţii juridice, care se întalnesc cu un scop comun: să le prezinte studenţilor, şi nu numai, situaţia reală a ţării noastre din punct de vedere legislativ, pregătindu-i astfel pe aceştia pentru probleme de care se vor lovi în practică şi reliefându-le importanţa adaptabilităţii la schimbări imprevizibile a unui bun jurist.

Conferinţa Naţională pe Fiscalitate

– un eveniment cu tradiţie în ELSA Bucureşti, care se bucură de un succes răsunător în rândul studenţilor la fiecare ediţie. Conferinţa are ca obiectiv principal analiza sistemului de percepere a taxelor şi impozitelor în economia actuală, într-o perioadă caracterizată de incertitudine şi instabilitate financiară.

Living Library

– proiectul se desfăşoară sub forma unui „seminar la o cafea”. Este un
concept diferit, care permite apropierea dintre studenţi şi jurişti, până acolo unde bariera dintre
aceştia cade, studenţii putând adresa liber orice întrebare din domeniul care îi interesează.

Vizitele de studiu

instituţionale naţionale sau internaţionale – presupun familiarizarea
studenţilor cu diferite sisteme de drept, culturale, sociale şi educaţionale, vizitarea unor organizaţii
guvernamentale sau non-guvernamentale, administraţii publice, instituţii private.